Meidän Tapahtuman Albumi

Julkaistat ovat aikajärjestyksessä, nuoli vasempaan vanhemmat, nuoli oikeaan uudemmat

29. syyskuuta 2017 – Saksalaisuus Namibiassa

Yhteistyössä Suomi-Namibia -Seuran kanssa pidettiin esitelmä- ja keskustelutilaisuus, jonka aiheena oli Saksa ja saksalaisuus Namibiassa ennen ja nyt. Aiheesta alustivat tri Martti Eirola UM:stä ja dosentti Marjaliisa Hentilä.

Vuonna 1842 ensimmäiset saksalaiset lähetyssaarnaajat saapuivat ja alkoivat kutsua aluetta Lounais-Afrikaksi. Lounais-Afrikka, nykyinen Namibia, oli Saksan siirtomaa 1884–1915. Myös suomalaisilla on vahvat yhteydet alueelle alunperin lähetystyön kautta.

Namibian nykyväestöstä saksaa puhuu äidinkielenään runsaat 20 000 ihmistä. Saksankielisiä kouluja on lukuisia, ja noin 1500 oppilasta puhuu saksaa äidinkielenään. Saksan kieltä opiskellaan Namibian kouluissa vieraana kielenä. Sitä puhutaan myös turismin ja liike-elämän aloilla.

Kieli tarvitsee säilyäkseen opetuksen rinnalle mediaa ja erilaisia yhteisöjä. Windhoekissa ilmestyy jo sata vuotta sitten perustettu Allgemeine Zeitung. Myös saksalainen luterilainen kirkko on elävä ja tärkeä kohtauspaikka. Historia elää yhä myös monissa kaupunkien, paikkojen, liikkeiden ja katujen nimissä. Nyky-Namibian saksalaisin kaupunki on rannikolla sijaitseva Swakopmund.

Illan päätteeksi oli tarjolla tietoa matkailusta Namibiaan.