Tapahtuma-albumimme

Julkaisut ovat aikajärjestyksessä, nuoli vasempaan vanhemmat, nuoli oikeaan uudemmat.

16. syyskuuta 2017 — Päiväretki Lohjansaaren Ciderbergin viinitilalle

Hyvinkään liikenteen bussi täyttyi innokkaista omenanpoimijoista. HSSY:n jäseniä liittyi matkaseurueeseen 10 henkilöä. Meillä oli luvassa lounas ja sitten itse poimittuja omenia kangaskassillinen. Lähtömme tapahtui Kiasman edestä. Oppaamme kertoi bussimatkan aikana merkittävistä nähtävyyksistä, joita ohitimme. Saimme tietoomme myös, miksi juuri Lohjalla viljellään omenia.

Kaikki alkoi 1530-luvulla Suitian kartanossa, Siuntiossa, kun kartanon isäntä laamanni Erik Fleming tuotti Tallinnasta omenapuun taimia rakkaaseen puutarhaansa. Siuntion toinen mahtikartano oli Sjundby, jota hallitsivat Tottit. Henrik ja vaimonsa Sigrid Vaasa – Ruotsin kuninkaan tytär – perustivat pian kartanoonsa omenatarhan. Tottit hallitsivat myöskin Lohjalla Kirkniemen kartanoa. Sinne perustettiin omenatarha, koska maaperä oli kalkkiperäinen ja multavampi, kuin Sjundbyssä. Omenapuita hankkivat muutkin Lohjan kartanot, jonka jälkeen omakotitalot omaksuivat omenanviljelyn. Kerrotaan, että tontille istutettiin ensin omenapuita ja sitten rakennettiin talo.

Lohjansaaressa, jossa retkikohteemme sijaitsi, on suotuisa ilmasto hedelmien viljelylle. Matkan varrella oli sijaa mainita Jalassaari ja Saima Harmaja, Johannes Virolainen ja Vironperä, sekä hänen muistomerkkinsä Lohjan keskustassa, lisäksi marsalkka Mannerhein ja Kirkniemi.

Sää suosi niin hyvin, että punaiset omenat auringossa loistaen odottivat poimijoitaan. Lopuksi viinimyymälä avautui innokkaille poimijoille.

Pirjo Hirvonen, hallituksen jäsen                                                            Link Ciderberg viinitila