Meidän Tapahtuman Albumi

Julkaistat ovat aikajärjestyksessä, nuoli vasempaan vanhemmat, nuoli oikeaan uudemmat

25. maaliskuuta 2017 — Vierailimme Sinisessä Huvilassa

Lauantaina 25.3.2017 HSSY:lle järjestyi harvinainen tilaisuus vierailla Sinisessä Huvilassa, kaikkien helsinkiläisten tietämässa talossa. Arvoituksellinen vanha puuvilla Töölönlahden rannalla Linnunlaulun alueella houkutteli nelisenkymmentä yhdistyksen jäsentä tutustumaan talon sisätiloihin.

Rakennus on taiteilijapariskunta Marja ja Jorma Heleniuksen koti, mutta se on myös paljon enemmän. Taiteilijoina ja entistystyöhön perehtyneinä asiantuntijoina Heleniukset ovat uurastaneet rappiolle jääneen kiinteistön kerrassaan suurenmoiseen kuntoon jokaista pieteetillä valikoitua esinettä myöten.

Taidemaalari Jorma Helenius kertoi aluksi 1890-luvulla rakennetun talon historiasta, joka nivoutui kiinnostavasti Helsingin ja koko Suomen historiaan.

”Talo on ollut suvullani vuodesta 1950 alkaen. Veljeni ja minä ostimme sen suvun sisäisenä kauppana 1979. Se tapahtui itse asiassa pienen pakon edessä. Tämä ja kolme muuta kaupungin vuokratonteilla olevaa huvilaa olivat julkisessa myynnissä, mutta ne eivät menneet kaupaksi. Talojen tekninen kunto oli ajautunut alas, ja ennen muuta, kaupunki ei enää jatkanut tonttien vuokra-aikaa kuin vuodeksi kerallaan”, kertoi Helenius.

Talo rappeutui. Syrjänneiden ”kulkureiden” majailupaikkanakin toimineen rakennuksen huoneet olivat repaleina. Entisöinnin sijasta Heleniukset joutuivatkin remontoimaan alusta alkaen kaiken. Tämän he ovat toteuttaneet kärsivällisesti ja osaavasti itse aikakaudelle ominaiseen kertaustyyliin taidemaalauksineen huoneiden katoissa ja stukkokoristeineen. Tulos on suurenmoinen. Huvilassa kokee aidosti siirtyvänsä 1800-luvun epookkiin. Taiteilijapariskunta on tehnyt huikean kulttuurityön.

Sininen Huvila on merkittävä nähtävyys. Se on kuitenkin myös Marja ja Jorma Heleniuksen koti. Sinne ei toki mennä kysymättä ja sopimatta. Poikkeuksena on yksi päivämäärä: Helsinki-päivänä, kesäkuun 11. – 12. sinisen huvilan ovet ovat avoinna kaikille.